DIVLAND TAČR ČZU FŽP

Zařazení jetelovin do osevního postupu

Katalog opatření na posílení stability a resilientní schopnosti krajiny

Zařazení jetelovin do osevního postupu

Skupina:

Zařazení jetelovin do osevního postupu znamená cílené pěstování jetelu, vojtěšky a dalších bobovitých pícnin jako samostatné plodiny nebo směsi.

Jeteloviny se zařazují do klasického střídání plodin jako pícnina na zeleno, k seči nebo k pastvě. Obvykle jde o 2–3leté kultury, které se mohou využít jako čistý porost (např. jetel luční, vojtěška), jako směs s travami (např. jeteloviny + kostřava, jílek) nebo jako podsev pod krycí plodinu (obilniny).

Osev a pěstování:

Možnosti zařazení:

Výhody: Zvýšení organické hmoty v půdě, Přirozené hnojení

Nevýhody: Vysoké počáteční náklady, Riziko neefektivity

Podmínky implementace:

Zařazení je základním prvkem šetrného hospodaření a je podporováno v ekoschématech a AEKO (Agroenvironmentálně-klimatická opatření), dobrých zemědělských a environmentálních podmínkách (DZES) – hlavně v ekologickém osevním postupu, protierozní ochraně půdy. V LPIS musí být plodina přesně evidována, při kontrolách se ověřuje její podíl v rotaci (např. min. 20 % plochy travní porost nebo jetelovina během 5 let u ekologického zemědělství). U směsí je třeba znát podíl jetelovin vůči travám, aby opatření splnilo dotační podmínky.

Složka ŽP: půda

Složka ŽP (přesah):

Aplikační potenciál: Vysoký

Rozsah / velikost: Plošný velký rozsah

Náročnost realizace: Snadné

Kvantifikace dopadu: Nízký

Časový horizont dopadu: Krátkodobý

Problematika invazních druhů:

Nerelevantní

Cena: 5 - 10 Kč/m2

Návaznost:

  • Zařazení luskovin do osevního postupu
  • Pásové střídání plodin
  • Využití podsevových plodin
  • Intercropping
  • Pěstování meziplodina
  • Hnojení chlévským hnojem
  • Hnojení kompostem
  • Biodiverzitní pásy
  • Mulčování

Střet:

  • Zemědělství
  • Ochrana přírody

Jiné střety:

Kategorie dopadu změny klimatu:

  • Ztráta organické hmoty

Vedlejší kategorie dopadu změny klimatu

  • Ztráta organické hmoty
  • Ztráta půdní struktury
  • Odnos živin
  • Eroze

Cíle udržitelného rozvoje (SDG)

  • 12. Odpovědná výroba a spotřeba
  • 15. Život na souši

Historie:

Jeteloviny tvořily tradiční základ střídání plodin v českém zemědělství až do poloviny 20. století. V období intenzifikace (70.–90. léta) došlo k jejich omezování ve prospěch obilnin a kukuřice, především kvůli dotacím a technologickým změnám. Od 90. let jsou znovu cíleně zaváděny, zejména na ekofarmách, v nížinách i podhorských oblastech, a od roku 2015 i jako součást opatření SZP a erozní prevence.

Reference:
Víceleté pícniny v osevním postupu

Kontaktní osoba: Michal Šereš (NBS expert)